Η κυβέρνηση της Τανζανίας, η οποία έχει επικριθεί για τον χειρισμό της πανδημίας, δεν σχεδιάζει να διαθέσει εμβόλια κατά της Covid-19, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Τανζανός πρόεδρος, Τζον Μαγκουφούλι, προειδοποίησε τους τοπικούς αξιωματούχους να μην αποκτήσουν εμβόλια λέγοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να βλάψουν τους ανθρώπους, χωρίς να δώσει περαιτέρω αποδεικτικά ή έστω διευκρινιστικά στοιχεία.

Οι επικριτές του τον κατηγόρησαν ότι υποβαθμίζει την απειλή του ιού.

ASSOCIATED PRESS

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί σε πολλές χώρες μετά την έγκριση έκτακτης ανάγκης των εμβολίων της Moderna, της Pfizer, της AstraZeneca και του Sputnik-V.

Τα εμβόλια δοκιμάζονται αυστηρά σε ελέγχους που περιλαμβάνουν χιλιάδες άτομα προτού αξιολογηθούν από τις αρμόδιες ρυθμιστικές υγειονομικές αρχές. Εξετάζονται όλα τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους, προτού χορηγηθεί έγκριση για την χρήση τους στον ευρύτερο πληθυσμό.

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε την Τανζανία να εξετάσει το ενδεχόμενο εμβολιασμού του πληθυσμού της.

AVATAR_023 VIA GETTY IMAGES

Η Τανζανία είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού. Τελευταία φορά που το έκανε ήταν τον περασμένο Μάιο, όταν καταγράφηκαν περίπου 500 κρούσματα και 20 θάνατοι. Τον αμέσως επόμενο μήνα, ο Μαγκουφούλι κήρυξε την χώρα «πλήρως απαλλαγμένη από την Covid-19».

Τον περασμένο μήνα, ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος είπε ότι ορισμένοι πολίτες είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό για να κάνουν το εμβόλιο, αλλά «κατέληξαν να μας φέρουν έναν παράξενο κοροναϊό». Το σχόλιο αυτό θεωρήθηκε ως προφανής παραδοχή ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορεί στη χώρα.

ASSOCIATED PRESS

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, η υπουργός Υγείας, Ντόροθι Γκουαζίμα είπε: «Προς το παρόν η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να λάβει το εμβόλιο κατά της Covid που διανέμεται σε άλλες χώρες».

Η υπουργός προέτρεψε τους πολίτες να λάβουν προφυλάξεις και να χρησιμοποιήσουν την παραδοσιακή ιατρική ως τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού, αν και η αποτελεσματικότητά της για την καταπολέμηση του ιού δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

Ενας blogger κοινοποίησε φωτογραφίες της Δρ. Γκουαζίμα και άλλων αξιωματούχων που εισπνέουν ατμό και λαμβάνουν ένα μείγμα με βότανα.

H Γκουαζίμα προειδοποίησε επίσης τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην μεταδίδουν ανεπίσημες πληροφορίες για τον κορονοϊό ή οποιαδήποτε ασθένεια.

Η προειδοποίηση έρχεται την ώρα που η Καθολική Εκκλησία δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει αύξηση των μαζικών νεκρώσιμων ακολουθιών, κατηγορώντας τις κηδείες για την κορύφωση στις μολύνσεις από κορονοϊό.

ATLANTIC-KID VIA GETTY IMAGES

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχουν συμβουλέψει τους Αμερικανούς να μην πραγματοποιούν κανένα ταξίδι στην Τανζανία και έχουν την χαρακτηρίσει τη μετάδοση του κορονοϊού στη χώρα «υψηλή και ραγδαία αυξανόμενη».

Πολλά αφρικανικά κράτη αγοράζουν εμβόλια μέσω ενός διεθνούς προγράμματος που ονομάζεται Covax, αλλά μερικά σχεδιάζουν επίσης να διαπραγματευτούν απευθείας με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Το Covax στοχεύει να διευκολύνει τις φτωχότερες χώρες να αγοράσουν εμβόλια εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι τα πλουσιότερα έθνη εφαρμόζουν τον «εθνικισμό των εμβολίων».

PATRICK MEINHARDT VIA GETTY IMAGES

Η Νότια Αφρική, η οποία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων Covid-19 στην ήπειρο, έλαβε την πρώτη παρτίδα εμβολίων τη Δευτέρα – το εμβόλιο της AstraZeneca από έναν κατασκευαστή στην Ινδία.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, Σίριλ Ραμαφόζα.

MARCO LONGARI VIA GETTY IMAGES

Πάνω από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νότια Αφρική έχουν προσβληθεί από τον ιό και τουλάχιστον 44.164 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Μεταξύ των αφρικανικών εθνών που έχουν ξεκινήσει εμβολιασμούς είναι η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Γουινέα και οι Σεϋχέλλες.

Πηγή: www.huffingtonpost.gr