Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδημιολόγοι που είχαν τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Πέμπτης φέρονται να εισηγούνται να μπει στις “κόκκινες” περιοχές του χάρτη και η Θεσσαλονίκη.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί, είναι να αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν σκέψεις το μέτρο να εφαρμοστεί από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί, τα Σαββατοκύριακα. Αυτό το σενάριο φαίνεται να κερδίζει “έδαφος”, καθώς τα Σαββατοκύριακα η πλειονότητα των πολιτών δεν εργάζεται και επίσης δεν λειτουργούν τα σχολεία, δραστηριότητα που αυξάνει την κινητικότητα και τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Σε περίπτωση που οι ειδικοί εισηγηθούν αυτό το μέτρο, αυτόματα θα επηρεαστεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που θα κλείνουν στις 17:00 τα Σάββατα.

Μεταξύ των μέτρων, που φαίνεται πως συζητούν οι επιστήμονες, είναι και το ενδεχόμενο περιορισμού των μετακινήσεων μεταξύ δήμων της ίδιας Περιφέρειας, εάν είναι “κόκκινοι”, κάτι όμως που ειδικά στην περίπτωση της Αττικής εκτιμάται πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Επίσης, στο “τραπέζι” φαίνεται πως έχει πέσει και το σενάριο λειτουργίας των καταστημάτων αποκλειστικά και μόνο με click away, δηλαδή να καταργηθεί η μέθοδος του click inside. Ένα ακόμη μέτρο που φαίνεται πως βρίσκεται υπό συζήτηση είναι αυτό της επέκτασης της τηλεργασίας.

«Τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε», είπε η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Το να ανακοινώνουμε κάθε δυο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε», ανέφερε.

Σχετικά με τις σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα στην Αθήνα, η κ. Παγώνη είπε ότι δεν είναι καλή ιδέα.

«Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα».

Το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες, η οποία θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, σχολίασε τα μέτρα που ακούγεται πως θα επιβληθούν από σήμερα και ιδιαίτερα αυτό που αφορά ενδεχόμενη απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, τα Σαββατοκύριακα, λέγοντας πως «δεν έχει τόσο νόημα ο περιορισμός, αλλά να κάνουμε αυτό που κάναμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Βρεθείτε αλλά βρεθείτε οι ίδιοι και μην το παρακάνετε».

Αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς με click in shop, επέμεινε στην λύση αυτήν πανελλαδικά, ενώ για τα σχολεία είπε πως «με βάση όλες τις μελέτες, δεν αποτελούν σοβαρή πηγή μετάδοσης της επιδημίας, αλλά ακολουθούν την τάση της κοινωνίας».

Πηγή: real.gr