Η πρόσβαση στο ίντερνετ έχει διακοπεί στη Μιανμάρ σε εθνική κλίμακα, ανακοίνωσε σήμερα μια οργάνωση που παρακολουθεί το διαδίκτυο, ενώ χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το πραξικόπημα της περασμένης Δευτέρας.

Η οργάνωση NetBlocks Internet Observatory ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter πως τα δεδομένα του διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο δείχνουν πως η συνδεσιμότητα έχει πέσει στο 54% των συνηθισμένων επιπέδων και μαρτυρίες αναφέρουν πως έχουν κλείσει τόσο οι κινητές υπηρεσίες δεδομένων όσο και οι ευρυζωνικές συνδέσεις (wifi).

Η πρόσβαση στο Twitter και το Instagram έχει σαφώς περιορισθεί από χθες, Παρασκευή, σε μια προσπάθεια φίμωσης των διαμαρτυριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου τα hashtags #WeNeedDemocracy (Χρειαζόμαστε δημοκρατία), #HeartheVoiceofMyanmar (Ακούστε τη φωνή της Μιανμάρ) και #Freedomfromfear (Ελευθερία από τον φόβο) χρησιμοποιήθηκαν εκατομμύρια φορές.

Μιανμάρ: Ο στρατός συνεχίζει τις συλλήψεις πολιτικών και ακτιβιστών – Διεθνείς αντιδράσεις Ο νορβηγικός όμιλος Telenor, μια από τις κύριες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Μιανμάρ, επιβεβαίωσε πως οι αρχές έχουν διατάξει τον αποκλεισμό αυτών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «μέχρι νεωτέρας».

«Ανησυχούμε βαθιά» γι’ αυτή τη διαταγή που πλήττει «το δικαίωμα των ανθρώπων να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Twitter.

Ο στρατός είχε διατάξει δύο ημέρες νωρίτερα να εμποδίζεται η πρόσβαση στο Facebook, που αποτελεί το κύριο εργαλείο επικοινωνίας για εκατομμύρια κατοίκους της Μιανμάρ. Τα δίκτυα αυτά «προκαλούν παρεξηγήσεις στο κοινό», δικαιολόγησε τις απαγορεύσεις το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών σε έγγραφό του που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη λογοκρισία, πολίτες της Μιανμάρ στρέφονται στα VPN που επιτρέπουν να παρακάμπτονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί.   EPA/LYNN BO BO   Εκατοντάδες διαδηλώνουν στη Γιανγκόν κατά του πραξικοπήματος

Εκατοντάδες πολίτες της Μιανμάρ, περίπου χίλιοι σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, διαδηλώνουν σήμερα στη Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, κατά του πραξικοπήματος που ανέτρεψε στην αρχή της εβδομάδας την Αούνγκ Σαν Σου Κι.   «Κάτω η στρατιωτική δικτατορία, ζήτω η δημοκρατία», φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας κόκκινες σημαίες, στο χρώμα του κόμματος της Αουνγκ Σαν Σου Κι, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της Δευτέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε τις εκκλήσεις για την απελευθέρωση αξιωματούχων που έχουν συλληφθεί, χαρακτηρίζοντας το πραξικόπημα «εντελώς απαράδεκτο». Ωστόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την Πέμπτη μια πιο ήπια γραμμή, ζητώντας την απελευθέρωση των κρατουμένων, αλλά χωρίς να καταδικάσει επίσημα το πραξικόπημα, καθώς οι Κινέζοι και οι Ρώσοι ήταν αντίθετοι σε μια τέτοια καταδίκη.

Πηγή: www.lifo.gr