εμβόλιο

Tο ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει το Ισραήλ στον άτυπο μαραθώνιο των εμβολιασμών καθώς σε διάστημα περίπου 40 ημερών έχει καταφέρει να εμβολιάσει περίπου το 62% του πληθυσμού της χώρας, που αριθμεί λίγο περισσότερους από 9 εκατομμύρια πολίτες. Το Ισραήλ είναι μακράν η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών και μοιραία όλα τα βλέμματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας περιμένει με αγωνία τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τους New York Times τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης έχουν ξεκινήσει καθώς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καταγράφεται μείωση 41% στα νέα κρούσματα, αλλά κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν αυτό οφείλεται στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμών ή στο σκληρό lockdown, το οποίο μάλιστα παρατάθηκε μία ακόμα εβδομάδα.

«Το εμβόλιο δουλεύει»

Αντιστέκονται οι βαθιά θρησκευόμενοι

Άλλο ένα αξιοσημείωτο είναι πως η μετάλλαξη της Αγγλίας γνωστή με την κωδική ονομασία Β.1.1.7 αποτελεί πλέον το 80% των δειγμάτων που ελέγχονται. Η κυβέρνηση εμβολιάζει όλους τους πολίτες πάνω από 16 ετών ωστόσο από τις αρχές της εβδομάδας που πέρασε παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα με επιβραδύνσεις στο ρυθμό των εμβολιασμών. Σύμφωνα με τις Aρχές της χώρας, οι Εβραίοι και οι Άραβες παρότι έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες από την πανδημία του κορονοϊού παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη αντίσταση αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας να εμβολιαστούν.

coronavirus-data-explorer11.jpg
Γράφημα με την πορεία των εμβολιασμών

Οπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα μετά το Ισραήλ για την ακρίβεια έχει εμβολιάσει 61,7 του πληθυσμού, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολουθούν σε ποσοστό εμβολιασμού 38,9% και ακολουθούν οι Σεϋχέλλες των 100.000 κατοίκων με ποσοστό εμβολιασμού 37,7%. Πάντως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακόμα δεν έχουν δει τα νούμερα της πανδημίας του κορονοϊού να μειώνονται. Στις 4 Φεβρουαρίου υπήρχαν 3.249 κρούσματα και 14 θάνατοι που αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 3,5% του πληθυσμού

Η Μεγάλη Βρετανία έχει εμβολιάσει 16,2% του πληθυσμού ενώ η Ελλάδα έχει εμβολιάσει 3,5% του πληθυσμού που αντιστοιχεί περίπου σε 360.000 εμβολιασμούς. Ακολουθεί το Βέλγιο με 351.000 εμβολιασμούς. Η Γερμανία έχει κάνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,6% του πληθυσμού, ενώ η Ιταλία έχει εμβολιάσει το 3,9% του πληθυσμού και η Ισπανία το 4%. Η Τουρκία δηλώνει πως έχει εμβολιάσει το 3% του πληθυσμού των περίπου 90 εκατομμυρίων και αυτό αντιστοιχεί σε 2,6 εκ. εμβολιασμούς.