Επιστολή απέστειλε ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής  Πάνας Απόστολος, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ζητώντας την αναπροσαρμογή των κριτηρίων συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Στην Επιστολή του ο κ. Πάνας αναφέρει, ότι παρά τη σημαντική συμβολή του Προγράμματος αυτού στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, φέρει  αρκετές από τις ανεπάρκειες του προηγούμενου Προγράμματος,που έχουν να κάνουν με τον ορισμό των περιβαλλοντικών κριτηρίων και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών. Ταυτόχρονα τονίζει, πως θεωρείται άδικο το κριτήριο της ταχύτητας στην υποβολή της αίτησης, διαδικασία κατά την οποία αποκλείστηκε μεγάλη μερίδα πολιτών.

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Πάνας ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να θεσπιστούν στη νέα προκήρυξη του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», νέοι όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τους οποίους θα λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του κτιρίου, το ύψος του εισοδήματος του νοικοκυριού και οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Το ακριβές κείμενο της ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ έχει ως εξής :

ΘΕΜΑ : «Απαραίτητη η αναπροσαρμογή κριτήριων συμμετοχής στο

Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Είναι κατά γενική ομολογία θετική η προσφορά του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», η οποία συμβάλλει σημαντικά στις προσπάθειές μας για την προστασία του πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των  νοικοκυριών παρέχοντας δραστικές λύσεις μέσω επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμισή τους.

Παρά τις επισημάνσεις πολλών ειδικών του χώρου, στο τρέχον Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» εξακολουθεί και φέρει αρκετές από τις ανεπάρκειες του προηγούμενου Προγράμματος, που δεν κατακτά ουσιαστικά το στόχο για τον οποίο υπάρχει, την  ουσιαστική καταπολέμηση της «ενεργειακής φτώχειας».

Συγκεκριμένα, στα Προγράμματα αυτά έχουν καταστρατηγηθεί τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ενώ η ένταξη των ενδιαφερομένων έπρεπε να ακολουθεί κριτήρια κοινωνικά για τη στήριξη κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών. Άδικο θεωρείται επίσης και το κριτήριο συμμετοχής στο πρόγραμμα που ήταν η  ταχύτητα της υποβολής αίτησης, διαδικασία η οποία έθεσε εκτός προγράμματος πολλά νοικοκυριά.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να θεσπιστούν στη νέα προκήρυξη του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», νέοι όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τους οποίους θα λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του κτιρίου, το ύψος του εισοδήματος του νοικοκυριού και οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή η ενεργειακή αναβάθμιση και η αξιοποίηση του οικονομικού αποθέματος της χώρας συνεισφέρει στην εθνική οικονομία με ην κίνηση της αγοράς και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στο περιβάλλον, στον καταναλωτή και τον ιδιοκτήτη, ζητώ να εισηγηθείτε τη δημιουργία ενός νέου Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που θα καλύπτει αντικειμενικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, καθώς επαρκή οικονομική ενίσχυση, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών.