Πολικό ψύχος θα χτυπήσει την χώρα από το Σάββατο έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας. Με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση: 
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ:
Ισχυρός παγετός για τουλάχιστον μια εβδομάδα σε ορεινές – πεδινές περιοχές της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας θα υπάρξουν πολύ αρνητικές θερμοκρασίες για πάνω από 5 ημέρες. Ισχύει και για περιοχές της Νότιας Ελλάδας (ορεινές- ημιορεινές).
ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΖΗΜΙΩΝ ΛΟΓΟ ΠΑΓΕΤΟΥ
Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (σωλήνες ηλιακού θερμοσίφωνα, επιφανειακό σύστημα σωληνώσεων αυτόματου ποτίσματος, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Φροντίστε να ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό από την κατασκευάστρια εταιρία ή από τον ειδικό που τοποθέτησε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα (περίπτωση κλειστού κυκλώματος). Αν όχι, φροντίστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και τοποθετείστε το.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Ενημερωθείτε εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου και φροντίστε να διαθέτετε αντιολισθητικές αλυσίδες και αντιψυκτικό αυτοκινήτου.
Ταξιδέψτε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους και ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα κάνετε.
Αλλάξτε πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο.
Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές ή κάτω από βουνά, όπου κινδυνεύει να καταπλακωθεί το αυτοκίνητο σας μεγάλη ποσότητα χιονιού.
Διατηρείτε απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
Έχετε είδη πρώτης βοήθειας στο αυτοκίνητο.
ΦΥΤΑ
Για τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες, φροντίζουμε να τα μεταφέρουμε σε προφυλαγμένα μέρη στο μπαλκόνι όπου δε χτυπάει ο αέρας. Προτιμάμε σημεία με νότιο προσανατολισμό για να τα προστατεύσουμε από το κρύο, την παγωνιά και το χιόνι.
Εξασφαλίζουμε προστασία στο μπαλκόνι για παράδειγμα για τα μικρά καρποφόρα δέντρα όπως λεμονιά σε γλάστρα, πορτοκαλιά σε γλάστρα και μανταρινιά σε γλάστρα καθώς και για ευαίσθητα αρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος και η μέντα ή και για καλλωπιστικά φυτά όπως ο φίκος βενιαμίν και η σεφλέρα.
Ορισμένα πιο ευαίσθητα φυτά, όπως για παράδειγμα η γαρδένια και η αζαλέα, τα παχύφυτα και οι κάκτοι τα μεταφέρουμε κατά τη διάρκεια μιας νύχτας ή για λίγες μέρες, αν χρειαστεί, στο εσωτερικό του σπιτιού για να τα προφυλάξουμε από την έντονη παγωνιά και το χιόνι.
ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ
Αυτές τις ημέρες που θα υπάρχει παγετός, πολλά αδέσποτα ζώα ψάχνουν να βρουν καταφύγιο σε χώρους όπου υπάρχει λίγος ήλιος, λίγη προστασία από ανέμους, μακριά από τα χιόνια.
Ρίχνουμε τροφή στους εξωτερικούς χώρους ώστε να βρουν τροφή όλα τα αδέσποτα ακόμα και τα πουλιά.
Ανακοίνωση έχει να κάνει με τις θερμοκρασίες όχι με το θέμα χιονοπτώσεων. Οι χιονοπτώσεις θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες.
Πηγή:Forecast Weather Greece