Η Πρόεδρος υπεραμύνθηκε της κοινής απόφασης για κοινή προμήθεια εμβολίων στην ΕΕ και επεσήμανε ότι ήδη στην Πολωνία έχει εμβολιαστεί το 94% του ιατρικού προσωπικού, στη Δανία το 93% και στην Ιταλία ήδη το 4% του γενικού πληθυσμού.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι θα ήταν αδιανόητο να είχαν σπεύσει μόνο οι μεγάλοι για προμήθεια εμβολίων, καθώς αυτό θα σήμαινε το τέλος της κοινής αγοράς

Η Πρόεδρος παραδέχθηκε ότι ως ΕΕ “καθυστερήσαμε στην αδειοδότηση”, “υπερτιμήσαμε τις δυνατότητες παραγωγής” και “ελπίζαμε να λάβουμε τις δόσεις που είχαμε παραγγείλει”, κάτι από το οποίο θα αντλήσει διδάγματα. 

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ως ΕΕ δεν κάναμε εκπτώσεις στην ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και εμμένουμε σε αυτή (ΕΜΑ), εξηγώντας ότι οι 3-4 επιπλέον εβδομάδες για την αδειοδότηση είναι  επένδυση στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη του πληθυσμού.

Ανακοίνωσε δε ότι η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου εργάζεται πάνω στο μελλοντικό  κανονιστικό πλαίσιο για επιτάχυνση της όλης διαδικασίας.

Αναφερόμενη στη μαζική παραγωγή και την υποστήριξη των εταιρειών προς αυτή, δήλωσε ότι ανέθεσε το έργο στον Επίτροπο Μπρεττόν. Σημείωσε ακόμα ότι η ΕΕ δεν επένδυσε στις εταιρείες για να βλέπει τα συμβόλαια να μην τηρούνται και ως προς αυτό εισήγαγε την διαδικασία αδειοδότησης εξαγωγών. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η παραγωγή δεν είναι μια απλή υπόθεση, χρειάζεται συντονισμός στην προμήθεια συστατικών των εμβολίων και οι μονάδες παραγωγής δεν στήνονται εν ριπή οφθαλμού.

Σε σχέση με την υπόθεση της Ιρλανδίας και της σύγχυση που είχε δημιουργηθεί, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, αλλά στο τέλος ελήφθησαν οι ορθές αποφάσεις.

Κατέστησε τέλος σαφές ότι η ΕΕ διασφαλίζει ότι θα είμαστε ασφαλείς τον επόμενο χειμώνα και επέκεινα.

Από την πλευρά της η Άνα Πάουλα Ζακάριας, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της προεδρεύουσας του Συμβουλίου Πορτογαλίας, ξεκαθάρισε ότι η κοινή εμβολιαστική στρατηγική της ΕΕ αποτελεί εγχείρημα αλληλεγγύης και υπενθύμισε ότι ήταν απολύτως γνωστό από την αρχή πως η διαθεσιμότητα των εμβολίων θα ήταν μικρή στην αρχή της εκστρατείας και για αυτό έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Ξεκαθάρισε όμως  ότι και οι εταιρείες είχαν υπερτιμήσει την παραγωγική τους ικανότητα και δημιούργησαν πρόσθετες καθυστερήσεις. Επεσήμανε ότι οι εταιρείες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και προς αυτό το σκοπό έχει ήδη ξεκινήσει ο κανονισμός αδειοδότησης εξαγωγών. Όπως τόνισε οι ηγέτες θα επανέλθουν στο θέμα στις 25 Φεβρουαρίου. Κατέληξε δε εξηγώντας ότι η όλη διαδικασία θα κρατήσει περισσότερο από το αναμενόμενο και ως τότε είναι απαραίτητο αφενός να τηρούνται τα μέσα προστασίας, αφετέρου να διατηρηθεί η ενότητα των 27.

Πηγή: real.gr