Αυτή είναι η ιστορία της Jojie Balanay από τις Φιλιππίνες που έμεινε έγκυος ενώ ήταν μόνο 15 ετών χωρίς να έχει παντρευτεί ή να έχει κάποιον σταθερό σύντροφο, καταλήγοντας να μεγαλώνει μόνη της το μόλις 3 εβδομάδων μωράκι της.

Στο ρεπορτάζ του εναλλακτικού, ασιατικού δίκτυο Αsian Βοss η Jojie αφηγείται τη ζωή της, λέγοντας ότι για εκείνη είναι όμορφο το να έχει ένα παιδί σε τόσο μικρή ηλικία γιατί η ύπαρξη του μωρού στη ζωή της την κάνει να ξεχνάει τα προσωπικά της βασάνα και τις αγωνίες και να βρίσκει το κουράγιο να πάει παρακάτω.

Η 15χρονη Balanay εξομολογείται ότι γνώρισε τον πατέρα του μωρό της σε κάποια βραδινή έξοδο με φίλους και έκανε σεξ μαζί του, ούσα μεθυσμένη. «Δεν χρησιμοποιήσαμε προφυλάξεις γιατί δεν ήθελε και εγώ τότε δεν ήξερα ακόμα ότι μπορούσα να μείνει έγκυος με αυτόν τον τρόπο. Τώρα εκείνος δεν είναι πια εδώ. Κρύβεται και με αποφεύγει».

«Όταν ανακάλυψα πως είμαι έγκυος φοβήθηκα πάρα πολύ. Έτρεμα μήπως το μάθει η μητέρα μου και φοβόμουν ότι θα κατάληξω κι εγώ σαν τη θεία μου που πέθανε κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ήμουν πραγματικά τρομοκρατημένη».

Τελικά η μητέρα της Jojie συνειδητοποίησε πως η κόρη της ήταν έγκυος όταν είδε την κοιλιά της να μεγαλώνει υπερβολικά. «Στην αρχή έφυγα από το σπίτι και κρύφτηκα σε κάποιους συγγενείς μας, αλλά όταν έμαθαν πως είμαι έγκυος με έδιωξαν. Δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω έκτρωση γιατί δεν άντεχα τη σκέψη ότι θα χωριστώ από το μωρό μου. Τον αγαπάω πάρα πολύ».

Όπως εξομολογείται η Jojie έμαθε αμέσως να φροντίζει το μωρό καθώς είχε ήδη εμπειρία από τα 5 μικρότερα αδέλφια της, τα οποία έχει στην ουσία μεγαλώσει και εκείνη μαζί με τη μητέρα της. «Η μαμά μου μού είχε μάθει διάφορα πράγματα όπως πώς να πλύνεις και να ταΐσεις ένα μωρό οπότε ήξερα τι έπρεπε να κάνω».

Η Jojie έχει πάψει να πηγαίνει στο σχολείο, κάτι που όπως λέει της λείπει πολύ, και πλέον μένει συνέχεια στο σπίτι για να προσέχει το μωρό της. Όπως δηλώνει αυτή τη στιγμή τα βγάζει πέρα μόνο και μόνο γιατί η μητέρα της κάνει δύο και τρεις δουλειές προκειμένου να παρέχει στην κόρη της και στον εγγονό της τα απαραίτητα. «Αυτή τη στιγμή η μητέρα μου κάνει ό,τι δουλειά υπάρχει, πλένει ρούχα, καθαρίζει, για να δίνει χρήματα σε μένα για το μωρό».

Η μητέρα της 15χρονης μίλησε και η ίδια στην κάμερα περιγράφοντας τη στιγμή που ανακάλυψε ότι η κόρη της θα γινόταν μαμά σε τόσο μικρή ηλικία, αλλά και το γεγονός ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με τον πατέρα του παιδιού αφού άφησε έγκυο τη Jojie και στη συνέχεια την παράτησε: «Της είπα ότι θα μπορούσε να έχει μία καλύτερη ζωή, ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στο σχολείο αλλά πια είναι πολύ αργά».

Παρόλα αυτά και η μητέρα της Jojie Balanay απέκτησε το πρώτο της παιδί σε πάρα πολύ μικρή ηλικία, αφού έμεινε έγκυος από τον πρώτο της σύντροφο σε ηλικία 17 ετών. Έζησε μαζί του για 5 χρόνια και απέκτησε άλλα 4 παιδιά, πριν παντρευτεί τον επόμενο σύντροφο της και γίνει και πάλι μητέρα για άλλη μία φορά.

«Είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στις Φιλιππίνες. Τα μικρά κορίτσια μένουν έγκυες και αποκτούν παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία. Βλέπεις κορίτσια 16,17,18 χρονών με μωρά στην αγκαλιά. Αυτό συμβαίνει γιατί όλες θέλουν να έχουν αγόρια, μόνο αυτό υπάρχει στο μυαλό τους. Και να τι συμβαίνει. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γονείς, δεν υπάρχει ενημέρωση», λέει η μητέρα της Jojie με θυμό, αλλά δίχως να αποποιείται τις δικές της ευθύνες.

Όταν τη ρωτούν τι όνειρα έχει για τον γιο της η Jojie απαντά με δάκρυα στα μάτια ότι το μόνο που θέλει είναι ο μικρός να μην έχει μία ζωή σαν τη δική της. «Δεν θέλω να καταλήξει σαν εμένα. Θέλω να διαβάζει και να σπουδάσει. Και να μην είναι ξεροκέφαλος σαν εμένα», λέεις την κάμερα του Asian Boss. Όσο για την ίδια, θα ήθελε πολύ να γίνει δασκάλα αλλά φοβάται ότι πια δεν θα έχει την ευκαιρία. «Θέλω στο μέλλον να τελειώσω το σχολείο και να ανοίξω ένα μαγαζί για να βγάζω αρκετά χρήματα για το μωρό μου», λέει κλαίγοντας.

Για την προσωπική της ζωή πλέον λέει ότι δεν επιθυμεί τίποτα. «Δεν θέλω να βρω κάποιον. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου πια. Φοβάμαι πάρα πολύ ότι θα με αφήσουν ξανά μόνη, ότι θα με παρατήσουν. Θέλω να είμαι μόνο με το παιδί μου».

Πηγή: womantoc.gr