Μια ειδική εφαρμογή για κινητά με όνομα «Ι save lives» πρόκειται να τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Η εφαρμογή θα ειδοποιεί άμεσα το 166 και το 112 σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού και ουσιαστικά θα κάνει αυτό που λέει το όνομά της: Θα σώζει ζωές.

Με την ενεργοποίηση της υπηρεσίας θα ειδοποιούνται, επίσης, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων οι επαγγελματίες υγείας εκτός υπηρεσίας καθώς και πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα. Ταυτόχρονα, θα εμφανίζεται στην οθόνη και το σημείο, στο οποίο βρίσκεται ο πλησιέστερος αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ενώ το σημαντικό είναι πως ο χρήστης του κινητού θα γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος του και η βοήθεια βρίσκεται καθ’ οδόν.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αναστάσης Στεφανάκης, διασώστης στο ΕΚΑΒ Κασσάνδρας και ιδρυτής του Ανθρωπιστικού Οργανισμού «Kids Save Lives», που εκπαιδεύει παιδιά για την παροχή πρώτων βοηθειών, τόνισε: «Η εφαρμογή αυτή, που θα προσφέρει αρκετές ακόμη υπηρεσίες και δυνατότητες και για την προεκπαίδευση όσων θέλουν να βοηθήσουν στο επείγον και για την αντιμετώπιση του επείγοντος, θα αλλάξει τον κόσμο της αναζωογόνησης στην Ελλάδα, θα αλλάξει πραγματικά τον τρόπο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών. Η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής είναι ομαδικό άθλημα. Χρειαζόμαστε κι άλλους. Εκείνα τα πρώτα 300 δευτερόλεπτα, δηλαδή πέντε λεπτά, είναι κρίσιμα. Αν τελικά φτάσουν εκπαιδευμένοι άνθρωποι και ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής σε ένα θύμα καρδιακής ανακοπής, το ποσοστό επιτυχίας βάσει των επιστημονικών ερευνών, είναι μέχρι και 70% να επιστρέψουν στη ζωή».

Πρόσφατα, ο Αναστάσης Στεφανάκης μίλησε σε διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΔΕ) σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο του σχολείου. Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης γνωστοποίησε πως εδώ και πάνω από ένα χρόνο, πολλοί άνθρωποι σε εθνική εμβέλεια, εκπαιδεύονται στις πρώτες βοήθειες μέσα από συσκευές εικονικής πραγματικότητας. «Είναι ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει στην εκπαίδευση της αναζωογόνησης, έχει μεγάλη απήχηση στη νεολαία και όπου βρισκόμαστε μπορούμε να εκπαιδεύουμε δωρεάν μικρούς και μεγάλους σε αυτό το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Στεφανάκης τόνισε την ανάγκη όλα τα κράτη του κόσμου να ξεκινήσουν από μικρή ηλικία να εκπαιδεύουν τα παιδιά μέσα στα σχολεία. «Αυτή τη στιγμή, οι Έλληνες είναι οι τελευταίοι που θα δουν ένα θύμα καρδιακής ανακοπής κάτω στο έδαφος, σε ένα πεζοδρόμιο, σε μια πλατεία και θα πάνε κοντά να βοηθήσουν. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπης σε καρδιές που ξεκινάνε και πάλι να δουλεύουν. Ένας Έλληνας, ο μέσος Έλληνας, όταν δει ένα θύμα καρδιακής ανακοπής κάτω στο δρόμο, έχει δεύτερες σκέψεις: “αν πάω να βοηθήσω μήπως μου κάνουν μήνυση;”, “μήπως δεν τα καταφέρω;”, “μήπως θα του κάνω κακό;”. Όμως, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να μην κάνεις τίποτε. Τα παιδιά δεν έχουν τέτοιες δεύτερες σκέψεις και κάνουν αυτό ακριβώς για το οποίο εκπαιδεύτηκαν», τόνισε.

Πηγή: ethnos.gr