Στον απόηχο των αποκαλύψεων για τους επιεικώς προβληματικούς χειρισμούς της σημερινής διοίκησης του Δήμου Αριστοτέλη, που αφαιρούν ώριμα αντιπλημμυρικά έργα και χρηματοδοτήσεις από την έδρα του δήμου και τα παραλιακά χωριά, για να τα μετατρέψουν σε ανούσια έργα στις “κραταιές” εκλογικές κοινότητες της σημερινής διοίκησης, ο δήμαρχος, κ. Στέλιος Βαλιάνος, επέλεξε να απαντήσει αφοριστικά, «κουνώντας το δάχτυλο» σε όποιον τολμάει να εκφράζει διαφορετική άποψη από τη δική του, αντιπολίτευση και κοινωνία των πολιτών.

Αυτό που μας προβληματίζει όμως, πέρα από την αμετανόητη, αλαζονική, αλλά και άκρως διχαστική συμπεριφορά του δημάρχου, που θυμίζει άλλες εποχές στο δήμο μας, είναι ότι συνοδεύεται από τερατώδη ψέματα και από «μισές αλήθειες», οι οποίες μάλιστα σερβίρονται ως «αδιαμφισβήτητα» και «στοιχειοθετημένα» γεγονότα!

Κύριε δήμαρχε, ο δήμος μας έχει δικηγόρους.. δήμαρχο στερείται απ’ ότι φαίνεται, που να μπορεί να πει «ολόκληρη» την αλήθεια και να εγγυηθεί την Ενότητα, την Ομόνοια και τη Συνεργασία μεταξύ των δημοτών μας, ανεξάρτητα από τα χωριά στα οποία κατοικούν (πάνω ή κάτω) ή τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκουν.

–  Πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι εάν είχατε έστω και στο ελάχιστο ασχοληθεί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα γνωρίζατε ότι είναι ετήσιο και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις δημοπρατήσεις των έργων (αφαιρούνται οι εκπτώσεις από το ονομαστικό ποσό) και τις πληρωμές κατά την υλοποίησή του. Επομένως, το έτος 2019, ο Δήμος Αριστοτέλη είχε 3,5 εκατ. στον «λογαριασμό» του, από 4,5 εκατ. που είχε αρχικά το 2016. Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ήδη το 2019 η προηγούμενη διοίκηση είχε δημοπρατήσει και εκτελούσε αντιπλημμυρικά έργα από τη συγκεκριμένη ΣΑΕ, όπως η αποκατάσταση των δρόμων της Βαρβάρας, η αποκατάσταση των γεωτρήσεων Στρατωνίου και Νεοχωρίου (Ραφτάδικο), οι δρόμοι Σαρακήνας στα Ν. Ρόδα και Δεβελικίου στο Γομάτι, το τοιχίο στον οικισμό Γοματίου κ.α. τα οποία και εκπτώσεις και απορρόφηση κονδυλίων είχαν μέχρι τότε.

 Πραγματικότητα είναι επίσης ότι αν είχατε ενδιαφερθεί να παραλάβετε το φυσικό αρχείο των τεχνικών έργων που σας παρέδωσε πρωτοκολλώντας τα η προηγούμενη διοίκηση, ή δεν στέλνατε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στη Μ. Παναγία, θα ξέρατε ότι το ενταγμένο Αντιπλημμυρικό έργο του οικισμού της Ιερισσού ΦΥΣΙΚΑ και είχε ΕΓΓΡΑΦΕΙ στο από 22-07-2019 σε Τεχνικό Δελτίο προς το Υπουργείο Υποδομών, με αριθμό 4στ και ποσό 789.256,10 ευρώ. Μάλιστα «χωρούσε» στα 3,5 εκατ. του Προγράμματος, αντίθετα με τη δικαιολογία που προβάλατε για την διαγραφή του (βλ. εικόνα 3).

 Ακόμη πιο οδυνηρή –για σας- πραγματικότητα είναι ότι οι μελέτες για το έργο του δικτύου αποστράγγισης ομβρίων υδάτων οικισμού Ιερισσού, που ανέθεσε η προηγούμενη Διοίκηση, παραλάβατε και πληρώσατε εσείς (πλην της μελέτης οδοποιίας) αφορούσαν σε τρία τμήματα ΕΝΤΟΣ του οικισμού Ιερισσού, και συγκεκριμένα τον πλακοσκεπή στα Καρνάγια (από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιερισσού έως την παραλία), τμήμα του πλακοσκεπή και ανοιχτού αγωγού ομβρίων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιερισσού και  τις ανοιχτές τάφρους στον κεντρικό κάθετο δρόμο της Ιερισσού προς την παραλία – Λεωφόρος Στρατού. Αυτή ήταν η τεχνική περιγραφή του έργου, σύμφωνα με την οποία κοστολογήθηκε κιόλας σε έγγραφα της Τεχνικής Υπηρεσίας της 09-07-2019 και 10-07-2019. (βλ. ενδεικτικά εικόνα 4).

Μαθαίνουμε, από το έγγραφο του Προϊσταμένου της Τεχνικής Διεύθυνσης του Δήμου, που εσείς δημοσιεύσατε, ότι το φυσικό αντικείμενο των μελετών ΑΛΛΑΞΕ και μετατοπίστηκε στο ρέμα Καλατζής.  ΓΙΑΤΙ κ. δήμαρχε ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΑΤΕ τις αναθέσεις αυτές και κάνετε τώρα τον ΑΝΗΞΕΡΟ ; Μήπως για να μπορείτε να υφαρπάξετε ταυτόχρονα τα 789.000 της ΣΑΕ 571 του (αν)ώριμου πια έργου ;

– Τέλος, πραγματικότητα είναι ότι για τα έργα διευθέτησης ομβρίων υδάτων στην περιοχή του 2ου Δημοτικό Σχολείο Ιερισσού, δόθηκε  προς την Τεχνική Υπηρεσία η με αριθμό 10043 και με ημερομηνία 17.04.2019 εντολή σύνταξης μελέτης. (βλ. εικόνα 5)

Μαθαίνουμε, ωστόσο, από το έγγραφο του προϊσταμένου της Τεχνικής Διεύθυνσης του Δήμου, που εσείς δημοσιεύσατε, ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ συντάχθηκε ή παραλήφθηκε τελικά η παραπάνω μελέτη και τεύχη δημοπράτησης. ΓΙΑΤΙ κ. δήμαρχε ΑΚΥΡΩΣΑΤΕ την ανάθεση αυτή σύνταξης μελέτης προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και κάνετε σήμερα τον ΑΝΗΞΕΡΟ ; Μήπως για να μπορείτε να υφαρπάξετε ταυτόχρονα τα 46.000 ευρώ της ΣΑΕ 571 που ήταν ενταγμένο το παραπάνω έργο ;

Αν έχετε τα κότσια να «κουνάτε το δάχτυλο» κ. δήμαρχε και να δείχνετε πυγμή για τα συμφέροντα του Τόπου, γιατί δεν το κουνάτε προς τη σωστή κατεύθυνσημια που με τη νέα σύμβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας διακυβεύεται πια το μέλλον της περιοχής ; Ίσως να μην είναι ακόμη πολύ αργά για να προσφέρετε ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες που σας τίμησαν με την ψήφο τους.

Σε κάθε περίπτωση, σας δηλώνουμε ότι ο Τόπος αυτός ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ άλλον έναν Δήμαρχο που θα τον διχάσει. Η επιλογή είναι στα χέρια σας.