Ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια της Τουρκίας, το Μπαχτσεσεχίρ, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter την είδηση που αποκαλύψαμε στο enikos.gr γράφοντας χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες σχεδιάζουν να χτίσουν φρεγάτα με το όνομα Κωνσταντινούπολη (Ιστανμπούλ). Τον Μάρτιο ο Μητσοτάκης αναμένεται να εγκρίνει το πρόγραμμα κατασκευής και το όνομα»

Το πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ (Bahçesehir University – BAU) είναι ιδιωτικό, με έδρα στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης δίπλα στον Βόσπορο. Εξειδικεύεται σε σπουδές με αντικείμενα σπουδών κυρίως στις Διεθνείς Σχέσεις, τις Πολιτικές Επιστήμες και την Διπλωματία.

Στο Twitter έχει έναν ιδιαίτερα δραστήριο λογαριασμό με μεγάλη απήχηση. Ανάμεσα στα σχόλια που ακολούθησαν την ανάρτηση για την «φρεγάτα Κωνσταντινούπολη» ήταν εθνικιστικό παραλήρημα με φράσεις όπως:

«Η Ελλάδα σκάβει τον λάκκο της. Ήρθε η ώρα προσάρτησής της στην Τουρκία», για να του απαντήσει άλλος χρήστης «οι Έλληνες ζουν πάντα με αυτό τον φόβο, οπότε ξοδεύουν χρήματα για όπλα».

Όπως είχαμε αποκαλύψει στο enikos.gr αν και από το Πολεμικό Ναυτικό δηλώνουν ενθουσιασμένοι με αυτή την προοπτική, η αμερικανική πλευρά αλλά και η ΟΝΕΧ κρατούν – επίσημα – κλειστά τα χαρτιά τους, αφού η επίσημη πρόταση που προωθείται είναι η λύση της φρεγάτας MMSC. Ωστόσο, όπως μας ανέφεραν γνώστες του προγράμματος από την «Μεσογείων», υπάρχει η πρόβλεψη ναυπήγησης όλων των πλοίων στην Ελλάδα με την δυνατότητα αύξησης των παραγγελιών σε χαμηλότερη μέση τιμή απ’ ότι κάθε άλλη πρόταση, μέσω δημιουργίας οικονομιών κλίμακος, κάτι που θα οδηγούσε ακόμη και σε πλήρη ανανέωση του Στόλου.

Πάντως είχαμε όπως είχαμε επισημάνει στο δημοσίευμά μας, το όνομα σίγουρα θα προκαλέσει εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά, δεδομένου ότι πρόσφατα ο Ερντογάν εγκαινίασε την ναυπήγηση της τουρκικής φρεγάτας με το όνομα «Istanbul».

Πηγή: enikos.gr