Οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τη διακύμανση των επιδημιολογικών στοιχείων την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”.

Χθες, τα κρούσματα έφθασαν τα 1.400, 27 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι διασωληνωμένοι  ανήλθαν σε 320.

Οπως αναφέρει το enikos.gr, Η ανησυχία για την πορεία του κορωνοϊού σε Ιωάννινα, Κάλυμνο και Θάσο είναι μεγάλη και όπως επισημαίνουν πολλοί ειδικοί, η λήψη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων αποτελεί μονόδρομο. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στα Ιωάννινα εντοπίστηκαν 16 κρούσματα την Πέμπτη, ενώ αυτό που εντείνει την ανησυχία είναι και δύο κρούσματα της μετάλλαξης του ιού. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα πως μάλλον οδεύει στην… κόκκινη ζώνη με όλα τα μέτρα που συνοδεύουν μια τέτοια αλλαγή. Στο ίδιο καθεστώς πιθανόν να ενταχθεί και η Θάσος, νησί με σημαντική επιβάρυνση όπως διαπιστώθηκε από τους επιδημιολόγους της Επιτροπής στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Σε lockdown αντίστοιχο με την Αττική αναμένεται να περάσει και η Κάλυμνος, στην οποία βρέθηκαν 11 νέα κρούσματα, η επίπτωση όμως ανά 100.000 πληθυσμού είναι 37,35 κρούσματα. Μάλιστα ο δήμαρχος χθες έριξε ευθύνη για την αύξηση του ιικού φορτίου και στην Εκκλησία. Αντίστοιχα, η επίπτωση στη Θάσο (τέσσερα κρούσματα χθες) είναι 29,05 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού.

Αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφεται επίσης σε Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσο, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλονιά, Κάρπαθο και Ηράκλειο.

Η επικαιροποίηση των συστάσεων για τη χρήση της μάσκας θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι της συνεδρίασης των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων. Πιθανή είναι μια σύσταση για χρήση διπλής μάσκας, μιας χειρουργικής και μιας υφασμάτινης και ειδικά σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός ή μεγάλη κινητικότητα, όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα σούπερ μάρκετ. Όπως προκύπτει από νεότερα διεθνή δεδομένα, η χρήση μάσκας από δύο πρόσωπα στο συγχρωτισμό τούς προστατεύει έως και 83% από τη μετάδοση του κορωνοϊού, εφόσον κάποιος από τους δύο είναι μολυσματικός, ενώ η προστασία ενισχύεται έως και 96% με τη χρήση διπλής μάσκας. Υψίστης σημασίας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολύ καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, κάτι που επιτυγχάνεται με την πίεση που ασκεί η υφασμάτινη μάσκα στα πλάγια της χειρουργικής, ώστε να μην μένουν κενά.

Πηγή: real.gr