Όπως εξήγησε ο κοινοτικός αξιωματούχος, η συζήτηση των 27 θα περιστραφεί γύρω από 5 ζητήματα:

1) το πρώτο ζήτημα είναι η διαδικασία του εμβολιασμού και πως μπορούμε να επιταχύνουμε την παραγωγή – δεδομένης και της ανακοίνωσης της Κομισιόν επί της προσπάθειας αύξηση της παραγωγής,

2) το δεύτερο θέμα θα είναι οι περιορισμοί μετακινήσεων και η ισχύς των μέτρων γενικώς,

3) το τρίτο οι νέες μεταλλάξεις και οι προκλήσεις που επιφέρουν. Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, ο στόχος είναι η ισορροπία μεταξύ περιορισμών και λειτουργίας της κοινής αγοράς

4) το τέταρτο θέμα είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για ιατρική χρήση- όπου συνεχίζεται η τεχνική διεργασία, αλλά ανοικτό παραμένει το ερώτημα για την πιθανή χρήση τους, δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για τη μεταδοτικότητα, όπως εξήγησε. Στο μέλλον μπορεί να υπάρξει ένα σύστημα για διευκολύνσεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί, ή έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα, ή έχουν αρνητικό τέστ – αλλά όπως ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος, “αυτή η συζήτηση είναι για πολύ αργότερα”.

5) το πέμπτο ζήτημα θα είναι η διεθνής αλληλεγγύη και η παροχή εμβολίων στον υπόλοιπο πλανήτη.

Τέλος οι ηγέτες θα αρχίσουν να συζητούν για τα διδάγματα από την όλη κρίση, επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Κατά τη 2η μέρα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι 27 θα ξεκινήσουν με την ακόλουθη αλληλουχία:

πρώτα συζητήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ,

δεύτερον συζήτηση για τη στρατηγική πυξίδα της ΕΕ με εισήγηση του Υπάτου Εκπροσώπου Μπορρέλ

και τέλος συζήτηση για τη Νότια Γειτονία της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Μισέλ είχε προπαρασκευαστικές συζητήσεις με τους περισσότερους ηγέτες ήδη μέσω τηλεδιάσκεψης περιλαμβανομένου του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη για τα παραπάνω ζητήματα.

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η όλη συζήτηση για τις ταξιδιωτικές διευκολύνσεις είναι “πρόωρη όσο δεν υπάρχει πρόσβαση στα εμβόλια”.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες που διαφωνούν με την παραπάνω διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ανησυχία για τον τουρισμό είναι κατανοητή, επεσήμανε, αλλά προς το παρόν είναι σαφές ότι υπάρχει συμφωνία στον τρόπο που θα προχωρήσουμε. Κατέγραψε ότι οι ηγέτες συμφωνούν να συμφωνηθούν πρώτα τα τεχνικά ζητήματα, και σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και τα άλλα να εξεταστούν αργότερα, όταν θα υπάρχουν στοιχεία.

Εξήγησε ότι το κρίσιμο είναι η μεταδοτικότητα και ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα.

Τόνισε όμως ότι αν χώρες όπως η Ελλάδα επιθυμούν να προχωρήσουν μονομερώς με συμφωνίες με τρίτες χώρες, “δεν είναι η δουλειά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τις σταματήσει, είναι δική της απόφαση, αν και η ιδέα είναι να το προχωρούμε όλοι μαζί”.

Υπενθύμισε όμως ότι “έχουμε δύο συστάσεις του Συμβουλίου για τα ταξίδια από τρίτες χώρες που πρέπει να γίνουν σεβαστές και είναι δουλειά της Κομισιόν να τις επιβάλει ως η αρμόδια για τις Συνθήκες αρχή επιβολής”. Οι συστάσεις του Συμβουλίου δεν περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό στα κριτήρια για άδεια πρόσβασης στην ΕΕ από τρίτες χώρες.

Πηγή: real.gr