Η εταιρεία Agrovision, η οποία εδρεύει στην Ιερισσό Χαλκιδικής, εκτός του οινοποιείου (Domaine Agrovision) και του ελαιοτριβείου, καλλιεργεί και 64 στρέμματα λεβάντας. Μετά τη συγκομιδή αποξηραίνονται και συλλέγεται η «ξηρή δρόγη», δηλαδή τα αρωματικά σπόρια. Αυτά τοποθετούνται σε ένα διάτρητο σακουλάκι και δίνονται ως αρωματικό δώρο σε Γάλλους οδηγούς που περνούν τεχνικό έλεγχο τα οχήματά τους (ΚΤΕΟ), από την εταιρεία Autovision που εδρεύει στη Γαλλία, μέλος του group της οποίας είναι και η Agrovision.


Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ο βασικότερος αέριος ρύπος των καυσαερίων των αυτοκινήτων και είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Προέρχεται κυρίως από την καύση των ορυκτών καυσίμων και εκλύεται κατά μεγάλο ποσοστό από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Ο διευθυντής της Agrovision, Άγγελος Ζαμάνης, υπολόγισε πως, για να σχηματιστεί αυτή η ξηρή δρόγη, το φυτό της λεβάντας δεσμεύει από την ατμόσφαιρα περίπου 18 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, το δώρο που αποδίδεται στους Γάλλους οδηγούς απέκτησε, εκτός του αρωματικού, και «οικολογικό» χαρακτήρα, καθώς αντισταθμίζει μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν τα αυτοκίνητά τους στην Γαλλία, στη διάρκεια του ελέγχου ΚΤΕΟ.

Όπως αναφέρει ο κ. Ζαμάνης στη Greenagenda.gr, στόχος της εταιρείας είναι να διεγείρει την «πράσινη» συνείδηση των πολιτών αλλά και να αναδείξει την αξία της δενδροφύτευσης. Δεν είναι λοιπόν μόνον οι καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας που έχει εφαρμόσει το Domaine Agrovision, με την επαναχρησιμοποίηση της οινολάσπης, είναι γενικότερα μια φιλοσοφία, μια λειτουργία της επιχείρησης Agrovision, πάνω σε αρχές οικολογίας.
Πηγή: greenagenda.gr