Το καλοκαίρι «θα έχουμε περισσότερους εμβολιασμένους, θα γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό και τους κανόνες για τα ασφαλή ταξίδια που θα αναπτύξουμε από κοινού», δήλωσε ο κ. Σχοινάς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ενώ, σε ό,τι αφορά το προγραμματισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμών στην ΕΕ, προέτρεψε να υπάρξει ταχύτητα.

«Αυτό αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ, είτε στον Βορρά είτε στον Νότο και οι εξελίξεις τρέχουν γρηγορότερα από ό,τι ο χρόνος στην πολιτική», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια από κοινού προσέγγισε σχετικά με την απόδειξη ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί.

«Και τότε θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα μια δημόσια συζήτηση για το ζήτημα της χρήσης», επισήμανε και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην περίπτωση του Ισραήλ, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα ένα «πράσινο διαβατήριο» για τους εμβολιασμένους, με υπόσχεση για οφέλη όταν κανείς ταξιδεύει ή παρακολουθεί εκδηλώσεις.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε στην ΕΕ ένα κοινό πλαίσιο, διαφορετικά θα επικρατήσουν οι διμερείς λύσεις», προειδοποίησε ο κ. Σχοινάς και σε σχέση με την πιθανή χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού τόνισε ότι «η Ευρώπη θα δράσει συλλογικά, ο κατακερματισμός δεν μας ωφελεί σε τίποτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ