Nα σταματήσει αμέσως τις οικοδομικές εργασίες σε οθωμανικό νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανέγερσης του κλειστού Γυμναστηρίου στα Σήμαντρα του δήμου Ν. Προποντίδας, ζητά από την Ελλάδα με ανακοίνωση τύπου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε για εξηγήσεις κι ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Μετά από δημοσιεύματα του Τύπου ότι βρέθηκε μουσουλμανικό νεκροταφείο της οθωμανικής περιόδου, κατά την κατασκευή γυμναστηρίου στο χωριό Σήμαντρα στο νομό Χαλκιδικής στην Ελλάδα, το Γενικό Προξενείο μας στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε το προαναφερθέν χωριό και ζητήθηκαν αμέσως πληροφορίες από τις τοπικές ελληνικές αρχές.

Ως αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών, πληροφορηθήκαμε ότι, στο εν λόγω εργοτάξιο, υπάρχουν 201 τάφοι, που ανήκουν στους προγόνους μας, όμως, χωρίς να ενημερωθεί η χώρα μας, τα αντικείμενα τοποθετήθηκαν από τις τοπικές αρχές στην αποθήκη του Τμήματος Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Αφού δόθηκαν αυτές οι πληροφορίες, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο μας και ο πρέσβης μας στην Αθήνα ανέλαβε πρωτοβουλία προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, ζητήθηκαν εξηγήσεις για το πώς η χώρα μας δεν είχε ενημερωθεί στο παρελθόν για τους τάφους και ζητήθηκε να σταματήσουν αμέσως οι κατασκευαστικές εργασίες, οι τύμβοι, που βρίσκονται υπό προστασία, να ταφούν στην περιοχή όπου βρέθηκαν, σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις και με τελετή, και να εμφανίζεται ο τόπος ταφής ως μουσουλμανικό νεκροταφείο».

 

Τ έργο συνεχίζεται κανονικά

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους έδωσε την έγκριση πάντως για τη συνέχιση των εργασιών στα Σήμαντρα και ο εργολάβος συνεχίζει κανονικά από τις 11 Φεβρουαρίου και μετά τις εργασίες για την ανέγερση του κλειστού γυμναστηρίου. Οι τοπικές αρχές Χαλκιδικής γνωρίζουν ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται την όποια εξέλιξη του θέματος.

Ειδικότερα θυμίζουμε ότι ο δήμος Ν. Προποντίδας σε ανακοίνωσή του ανέφερε σχετικά με τη συνέχιση των εργασιών:  “Με το υπ’αριθμ. πρωτ. 55417/10-2-2021 έγγραφό της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους ενημερώνει τον Δήμο ότι περατώθηκε η σωστική ανασκαφική έρευνα στο οικόπεδο, όπου θα ανεγερθεί το Κλειστό Γυμναστήριο Σημάντρων και το έργο μπορεί να προχωρήσει.
Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε διακόσιες μία (201) λακκοειδείς ταφές οθωμανικών χρόνων, οι οποίες, αφού φωτογραφήθηκαν και σχεδιάστηκαν, απομακρύνθηκαν από τον χώρο”.


.