Όπως έχουμε ήδη μεταδώσει στο enikos.gr, ο σκοπός της άσκησης είναι να εκτιμήσει την ετοιμότητα των αρχηγείων, των μονάδων και των πλοίων που συνδέονται με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων, να δοκιμάσει τους βασικούς τύπους επιχειρήσεων σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας, Ναυτικών Επιχειρήσεων και από κοινού να βελτιώσει τις δυνατότητες της τακτικής λειτουργίας, τις μεθόδους διαλειτουργικότητας με άλλες δυνάμεις δυνάμεων και την ικανότητα αμοιβαίας υποστήριξης, αυξάνοντας την ετοιμότητα μάχης των μερών που θα συμμετάσχουν.

Στην άσκηση, από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων θα λάβουν μέρος 82 πλοία, 5 ναυτικά περιπολικά αεροσκάφη, 12 ναυτικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s), αμφίβιες κι υποβρύχιες δυνάμεις και επιθετικά ελικόπτερα από τον Στρατό. Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με F-16, F-4 και Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας κι ιπτάμενα ραντάρ, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την Στρατοχωροφυλακή και πλοία του Λιμενικού.

Στην άσκηση, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο στην περιοχή των ναυτικών επιχειρήσεων ενώ θα χρησιμοποιηθούνκαι μη επανδρωμένα οχήματα υψηλής ταχύτητας ως στόχοι για τη δημιουργία ενός πραγματικού περιβάλλοντος ασκήσεων.

Πρόκειται για τον τουρκικό «Παρμενίωνα», την μεγαλύτερη δηλαδή διακλαδικά άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ήδη, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβάλουν εκτενή ρεπορτάζ από την άσκηση που ξεκινά, για την οποία ο ίδιος ο υπουργός άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, τρέφει μεγάλες προσδοκίες ως προς τα μηνύματα που πρόκειται να εκπέμψει.

Πηγή: enikos.gr